De World Solar Challenge is een wedstrijd voor auto’s die op zonne-energie rijden. De race gaat dwars door Australië over een afstand van ruim 3000 kilometer; van de noordelijke stad Darwin, door Alice Springs, naar het zuidelijk gelegen Adelaide. In deze podcast deden collega Jelle Krekels en ik verslag van de 14e editie van de race, die in oktober 2017 plaatsvond. We spraken over de voorbereidingen, vorderingen en tegenslagen van het Eindhovense team.

Luister alle zeven afleveringen hieronder terug.

Aflevering 1: Douaneproblemen voor zonne-auto Tu/e
Als het aan de douane in Singapore had gelegen, was de auto op zonne-energie van de Technische Universiteit Eindhoven nooit in Australië aangekomen. Rampzalig, want de studenten van de Tu/e werkten anderhalf jaar aan de auto. Zondag moeten ze met hun wagen verschijnen aan de start van een race door de Australische woestijn. Twee keer eerder werd het team van de TU/e wereldkampioen bij deze World Solar Challenge.

Aflevering 2: Zonne-auto Tu/e ondergaat keuring, concurrent-bestuurder zwaargewond na crash
Voordat de duurzame wagens van de World Solar Challenge in Australië aan de start mogen verschijnen, moeten ze eerst een strenge keuring doorstaan. Donderdag was het de beurt aan de zonne-auto van de Technische Universiteit Eindhoven. Als de auto afgekeurd wordt, is het werk van anderhalf jaar lang voor niets geweest. Ondertussen voltrekt zich een drama bij het team uit Cambridge: hun auto crasht en de bestuurder raakt zwaargewond.

Aflevering 3: Solar Team Eindhoven strijdt voor startpositie, dramatisch begin voor team-Twente
Om een zo gunstig mogelijke startpositie te bemachtigen bij de World Solar Challenge in Australië, moeten de studenten van de Tu/e zo snel mogelijk een ronde rijden met hun zonne-auto. Voorgaande jaren werden ze steevast eerste bij deze tijdrit, maar dit jaar wordt dat lastig: ze zitten voor het eerst met vijf mensen in de auto in plaats van één. Bij hun collega’s uit Twente loopt de tijdrit helemaal mis.

Aflevering 4: Duurzame familiewagen Tu/e passeert racewagens, ook Delft en Twente scoren goed
De zonne-auto van Solar Team Eindhoven rijdt pijlsnel door de Australische woestijn. Hoewel de studenten meedoen in de ‘gezinswagen-klasse’, weten ze zelfs het merendeel van de racewagens te passeren. Ook voor de studenten uit Delft en Twente verloopt de race voorspoedig.

Aflevering 5: Bizarre wending in zonne-race: wagens zakken door hun as
De technologie van zonne-auto’s heeft zo’n vlucht genomen dat de achterliggende berekeningen ontzettend ingewikkeld worden. Dat heeft een dramatisch gevolg in de Australische zonne-race: verschillende wagens zijn door hun achterste as gezakt.

Aflevering 6: Tu/e wereldkampioen, Duitsers stranden 500 meter voor finish
De studenten van de TU/e zijn uitzinnig van vreugde: voor de derde keer op rij zijn ze wereldkampioen geworden bij de World Solar Challenge. De wedstrijd nam op het laatste moment een onverwachte wending: de motor van het Duitse team begaf het 500 meter voor de finish.

Aflevering 7: Laatste test: passen er eigenlijk wel dikke mensen in die zonne-auto?
Nu de studenten van de TU/e wereldkampioen zijn geworden met hun familiewagen in de World Solar Challenge, volgt nog één test over het praktisch gebruik van hun zonne-auto. Want past er wel een fiets achterin? En kunnen dikke mensen ook mee rijden?